PDA

View Full Version : Проблем с балансьор на зарядно Mystery

chwor
18-12-2008, 10:56 PM
Става въпрос за синия вариант на "Mystery LCD Digital Balanced Charger and Discharger".
Въпросът ми е как се използва балансьора?
Необходимо ли е, освен на изходите за балансьор, захранване към батерията(LiXXX) да се подава и от общите изходи на зарядното?
Според ръководството това свързване е недопустимо и би довело до повреда на зарядното.
Ако свържа батерията само към балансьора се изписва грешка "Connection Break". Но не мога да разбера дали грешката идва от невъзможност да измери напрежението на батерията или липсата на зарядно напрежение. Почти всички спойки са презапоени, като сложа батерията до пиновете на мултиплексора(HEF4051) напрежение от нея до там има.
Според логиката ми, микроконтролера подава определени адреси на мултиплексора, според които превключва комутируемите пинове към общия на мултиплексора.Оттам напрежението от текущата комутация(верига) се подава на пин на микроконтролера където се измерва и сравнява със зададения от потребителя брой клетки. Ако има напрежение в границите на очакваното за дадения брой клетки, би трябвало да започне да зарежда.
Напрежението от клетки 1 и 2 се снемат през елементарен резистивен делител от резистори по 100кОм и оттам на мултиплексора. За клетки от 3 до 6 се измерва диференциално от четворен ОУ LM324 и към мултиплексора. Към мултиплексора е свързан и входа от температурния сензор.
Може и някъде да греша, но дотук стихнах с частичен реверс инженеринг.

Зарядното се води реплика на IMAX B6 и още няколко подобни разработки. Само че доколкото успях да разбера от нета тези зарядни изискват захранване от общите изводи. Има още твърдения че снемането на напрежението от клетка 2 чрез делител от съпротивления 68кОм и 200кОм, които при мен ги има, но не са свързани с клетка 2.
Зарядното е ново, но вече е презапоявано от мен и няма как да го връщам до Китай, а и нямах намерение да го правя. Още не съм свързвал общите изходи за заряд през балансир.
Иначе зарежда само през общите изходи доста точно батериите.
Не съм наясно с каква форма на тока прави зарядите, но по време на заряд лъже ADC-то на милтимера ми, който показва с 0.03-0,07В повече, отколкото изписва зарядното(при 2-е клетки). Обаче в края на заряда всичко е точно, като по учебник.

Моля, ако някой има опит или смислени идеи да си каже мнението.
За сега съм се насочил към евентуална смяна на мултиплексора.
Благодаря предварително.

vin
18-12-2008, 11:28 PM
Имам същото зарядно под найменованието Imax B6 и за да зареждаш чрез балансер трябва освен да включиш полимерката в изводите и в другия извод,който е само за + и - ! И при мен ако я включиш само в балансера изписва Error.

bovyanski
19-12-2008, 12:08 AM
Привет
Не си играй повече със зарядното нищо не сменяй.
Имам точно такова и работи добре.
Закачи и силовите кабели на батерията няма да го изгориш
то точно така е проектирано да работи
изводите за балансера са един вид волт метър.
Това е начина на работа с този тип зарядни.
Успех

chwor
19-12-2008, 12:12 PM
Много благодаря за отговорите и особено на Анатоли.
Подобни бяха и моите подозрения.

Okis
19-12-2008, 12:30 PM
....

Не съм наясно с каква форма на тока прави зарядите, но по време на заряд лъже ADC-то на милтимера ми, който показва с 0.03-0,07В повече, отколкото изписва зарядното(при 2-е клетки). Обаче в края на заряда всичко е точно, като по учебник.

Моля, ако някой има опит или смислени идеи да си каже мнението.
За сега съм се насочил към евентуална смяна на мултиплексора.
Благодаря предварително.

Според мен мултимера ти показва вярно, но зарядното не е калибрирано добре. Това може да се оправи като влезеш в режим за настройка и коригираш напрежението с минус колкото трябва десети.

chwor
20-12-2008, 05:40 PM
Според мен мултимера ти показва вярно, но зарядното не е калибрирано добре. Това може да се оправи като влезеш в режим за настройка и коригираш напрежението с минус колкото трябва десети.

Въобще не съм сигурен, че показва вярно. По-скоро сигурен съм, че не показва вярно, т.к. макар че не е китайски боклук (а VOLTCRAFT на когото бих се доверил,макар и не колкото на FLUKE), за 15-те години, през които го ползвам със сигурност са се изменили стойностите на почти всички елементи. А на калибриране не е ходил(режат глави на брой точки от скалата).
Въпроса обаче не е в неговата точност, а в измерването. По време на заряд показва с около 0,03В на клетка повече отколкото в края на заряда, която не е характерна за обичайния начин на заряд на литиевите батерии( с постоянно напрежение и/или постоянен ток).
Но това за момента не ме вълнува особено.

След като свържа и балансиращия и захранващия куплунзи на батериите към зарядното се появява нова грешка - "BATTERY VOL ERR. CELL CONNECT".
Би трябвало да значи проблем с балансиращия куплунг(или жиците към него) или некачествена клетка. За момента не откривам нито един от тези проблеми. Батериите са нормални и то пробвано с няколко броя. Напрежение до делителите по платката има.

Някакви идеи?

THEHULK
20-12-2008, 05:54 PM
Пробвал ли си да го пуснеш в режим Li-Po Balance, а не Charge?

chwor
20-12-2008, 07:05 PM
Ако се прочете първия ми пост се вижда, че в през общите изходи зарежда(също и разрежда различни типове батерии - само оловни и LiFE не съм пробвал), само при използване на вградения балансьор, което предполага работа в режим LiPo BALANCE има проблеми.

THEHULK
20-12-2008, 11:21 PM
Съжалявам за разсеяността ми :)

При мен, дори когато зареждам с Li-Po Charge, балансера ми е включен и ми показва напрежението за всяка клетка. Накрая разликите в клетките са малки(+/- 0.02) и по това съдя, че и при този режим балансира клетките. Само че моето зарядно е друга марка - Loong Max E6, макар да е сходно.

Единсвено остава зарядното да не мери правилно напрежението на клетките през балансера и да се получава разлика с това, което мери от захранващия изход.

Тук малко по-различен отговор(от повечето, за които има - скапана батерия, прекъсната/погрешна връзка):
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=777717&page=20

That's bad!
One of the voltage measurement circuits is wrong (one of the resistors you soldered must have a bad connection or is broken).
Please check all the changes you made.

Ben.

chwor
20-12-2008, 11:52 PM
....Тук малко по-различен отговор(от повечето, за които има - скапана батерия, прекъсната/погрешна връзка):
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=777717&page=20

Благодаря!
До подобен извод стигнах и аз. То друго май не остава - мултиплексора или поне част от него успях да установя,че работи и се управлява от микроконтролера.
Като начало ще демонтирам и меря съпротивленията на делителите.
Още веднъж благодаря.

RossenR
09-01-2009, 08:02 PM
Здравейте и ЧНГ.
Малко преди нова година си купих MYSTERY B6 и като цяло съм доволен от зареждачката. Изпробвах я със всякакви видове батерий, а миналата седмица ми дойде и LiPo 3000mAh 7.4V с балансер, която също успешно изпробвах.
Имам обаче следния проблем - валиден за всички видове батерий: колкото по-малък е тока с които зареждам (под 1А)- толкова по-бързо изключва зареждачката с надпис "готово" като в някой случай това се случва и при преди достигане дори на половината от капацитета на батериите.
И тъй като някой по-горе спомена за калибриране, а аз не намерих по менютата нищо подобно, та питам има ли начин да си реша проблема и дали изобщо това би могло да бъде проблема?
Премерих напреженията по време на зареждане - зареждачката отчита 0.1V по-малко от колкото ми отчита сравнително добър мултицет.

И още един въпрос (малко в страни от темата, но ...) :
С какъв максимален ток е безопасно да зареждам LiPo 3000mAh 25C ? Нямам инструкций с батерийте, а в нета препоръчваха - не-повече от 2А

Благодаря предварително

Дидо
09-01-2009, 08:18 PM
За заряда на LiPo има много изписано във форума.
Максимален ток на заряд 1С.
3000 mA LiPo - заряден ток макс. 3 А