PDA

View Full Version : Търся Реле за приемник

Charlie2
21-08-2006, 02:48 PM
Търся да си закупя или направя реле което се включва от приемника на РЦ апаратурата.

Ето нещо готово но го няма в наличност:

http://www.himodel.com/en/rc_hobby/electric_859.php

Ако някой има схемата ще си го реализирам сам, но никъде не намерих схемното решение.

Имам Flash 5 на Hitech и съм си направил(по-точно Станю от Стелди магазина ми го направи =D> ) на едното серво да включва по механичен път две ключета, но искам да има още един, два тригера за допълнитено управление.

chwor
22-08-2006, 02:08 AM
Ето (http://www.rc-cam.com/cammsny.htm) нещо подобно. На същия сайт има и други подобни RC switch-ове за други камери.

Charlie2
22-08-2006, 12:58 PM
Благодаря за отговора. Вчера таман го намерих този сайт и форума им. Точно в тази посока пак започвам да копам

http://www.dvariysky.com/HELY/pan_tild_zoom.JPG

Но темата би трябвало да отиде към хелитата.

kamov
02-09-2006, 02:35 PM
Много сте далече от истината...,не се излагаите с такива снимки да побликувате.По нескопосна изработка не сам виждал в моита практика,това които го е изработил не е чувал за машинно инженерство и щое механика.При хеликоптерите има тонове книги да се исчетат и оште толкос да се сметне и начертаят,изработят и накарат да летят.
Извинете ме че сьм вьзмутен от тази снимка но ас самия притежавам такьв хеликоптер с камера,разработван е савмесно с Германска фирма за УАВ беспилотни срецтва за разузнаване и заснемане на обекти.НАТО инвистира всяка година такива проекти,за миналата година бяха отпуснати 6 милиона евро на армията и МВР за разработване на такива нешта.
Това са снимките на мят хеликоптер с камерата.Сега правя оште един по мальк с два метра ротор,до края на септември чакам да доиде камерата.
нешто немога да кача снимките....

Charlie2
03-09-2006, 12:44 PM
Г-н Камов!

Явно се под дълбока секретнос (щом работите за Наса ФБР МВР и може би за други или наши...хмм), защото аз съм реализирал над 20-25 реклами за наши и чужди продуценти имам над 50 филми зад гърба си и незнам колко музикални клипове и когато се поразпитах по гилдията има ли хеликоптер с камера за последния ми рекламен клип се оказа че няма. А ми трябваше именно подобна разработка за специлизирана снимка. А пак от друга страна, разни "разбирачи" почнаха да ми метат разни суми (не че ги намам като бюджет за снимки) и че така било и това било и подобни тонове литература да се чете и т.н.

Да вярно аз съм прост и тъп и не разбирам от механика, ното пък от електроника, ела пак от специализирани снимки, та реших да си скова това отроче дето според Вас би трябвало да го заритам по улицата. Е останах си тъп и прост, ама взех че го направих и вече снимам от електрически Хеликоптер (благодарение на колегата от HelyTeam) и нося камера от типа на Sony PD -150 - 170. В крайна сметка това отроче за което говориме вече направи доста оборота на двигателите, така че предпочитам за момента да си снимкам с него.

По принцип мога и доста по саркастично да Ви отговоря, ама има ли смисъл. В гилдията ме познават като Чочо Варийски и съм широко скроен човек. Така че не ми се дуйте с 6 милона евро ами поработете за 3 милона лева в рекламния бизнес или пак за 2 милона долара на низко бюджетен филм Холиводска боза дето 7 години бачкам вече. Ако наистина имате добра разработка аз Ви обещавам да Ви препораъчам тук таме при наличието на специализирани снимки.

А пък далечината на истината - дано Вие сте я намерили!

lazar
03-09-2006, 01:04 PM
Добромире, тона ти бе братче нещо не се връзва. Давай го малко по спокойно и с повече уважение към работата на другите. Един е почнал преди седмица, друг преди 5 години трети преди 15. Едни получават евро фондове други се мъчат със заплатата. Е разбира се че не може всички да са на едно ниво - нали. Но всички се занимават с това което им е по душа. Разбираш ли какво се мъча да ти обясня.
Благодаря ти.

Charlie2
03-09-2006, 04:49 PM
Незнам защо след като открих доста добре разработения форум (начинанието е доста добро и мисля че е нужен за БГ интернет пространсвото) Хора като гореспоменатия Добромир (явно съм направил грешка в обръщението на горния пост), който смятат, че като "Хванат Господ за шлифера" би трябвало доста да цъкаме с език и да не предприемаме неща който някой вече са "открили топлата вода".

Добре де може и да е така. Чесно казано не ми се искаше да навлизам във форума със скандал, но явно като и при нас в пост- продукцията така и при моделирането, има "елементи" дето си мислят за безсмътрни, така е явно и навсякъде.

Според мен е едно да направите "нещо" подобно да прави снимки, съвсем друго е да сте запознати с композицията на кадъра и трето и четвърто е това "нещо" да се използва масово и да има всички параметри на заснетата картина която е нужна в зависимост на сценарии или уникалност на кадъра.

Както вече се разбра аз съм прост на тема механика, електроника и..., но по отношение на снимки доста хора са ме стреляли с какви ли не базуки и все още мърдам, дишам и даже се развивам.

Така че да приключиме с представянето, кой колко, как и какво ами по-добре да направиме дискусия на тема подобни джаджи за специализирани снимки. Защото има наистина доста голям "глад" в това естество, но за да се случи добър продукт е нужно толератност и разбиране й от двете страни. Едната е хората като Вас който години наред разработвате моделизма и хора като мен - защото аз знам как и какво да се снима.

Ristis
03-09-2006, 06:54 PM
Добри, градивната критика обикновенно съдържа конкретни, аргументирани примери. Ще ми бъде интересно да ни покажеш на всички тук какво си направил с двете си ръце.
В момента горният ти пост звучи необосновано, обидно и като добавим неграмотното писане, единственият, който се излага си ти.
Мисля, че е нормално да уважаваме труда на другите, независимо от това дали ни харесва или не. :roll:

chwor
03-09-2006, 11:14 PM
Ето 2 линка на които попаднах:
http://www.microcameras.com/micro_cameras/micro_color_cmos_camera.htm
http://www.microcameras.com/video_transmitters/TS_240050_video_transmitter.htm
Не стават за професионална употреба, но пък при тези размери и тегло могат да се монтират на всяко летящо нещо.

martin
04-09-2006, 12:53 AM
Здравейте,
Познавам Добри и неговата работа, мога да кажа само, че наистина разбира доста от РУ хеликоптери и ги изработва перфектно. Разполага с база за направата на сериозни хеликоптери и оборудване за снимки от въздуха.
Що се отнася до конструкцията на Charlie2, моето мнение е да не я използва повече, защото ми изглежда доста опасна!
Това е просто съвет!
Това е много хубава идея, за реализирането на която, се изисква доста сериозна инвестиция, огромен опит с направата на РУ хеликоптер, пилотирането му и много др.
Пожелавам успех на Charlie2!!!

Charlie2
04-09-2006, 08:51 AM
Ето 2 линка на които попаднах:
http://www.microcameras.com/micro_cameras/micro_color_cmos_camera.htm
http://www.microcameras.com/video_transmitters/TS_240050_video_transmitter.htm
Не стават за професионална употреба, но пък при тези размери и тегло могат да се монтират на всяко летящо нещо.

От доста време ползвам най - различни камери за безжичен пренос. Най - вече ги ползвам за заснемане от картинг - запален съм по този спорт. Примерно ето няколко обиколки на писта Лаута с камера на мойта каска:
http://www.dvariysky.com/kart/FunCam/start.html

А ето тук наколко опита от хели с предавател 1 Ват и булет камера 480 линии и една друга пишонка дето съм я модифицирал малко за безжичен пренос:
http://www.dvariysky.com/reeldemo/demo.html
(в секциата Хели).

Лично моят опит в безжичния преност показва, че почти не става за сериозна работа. Става само за видео контрола при снимките. Вярно, че може да се направи, но зависи за колко бюджетен проект става дума. Примерно с насочени Яги антени снимах Владо Арабаджиев (Български Пилот в Италянската Формула 3) на писта Муджио в Италия и резултата беше задоволителен.
Филма можете да го видите на:
http://www.dvariysky.com/reeldemo/demo.html
(файл Formula3)

На съвета да зарежа джаджата: Съжалявам, но няма да я зарежа. Не разбрах какво й е опасното?!

fantom
04-09-2006, 05:09 PM
Тук искам да подкрепя Charlie2 по въпроса с картинга. Това е един изключително сериозен спорт. Много по-сериозен отколкото си мислят повечето хора. Няма смисъл да се говори каквото и да е, защото е излишно. Просто трябва да се види на живо. Имам предвид професионалните картинги, които са хомологирани за републикански или други състезания. Мога да дам някои характеристики за най-големия клас Formula C ( май вече го направиха Inter Continental C ) , като максимална скорост от 220км/ч , ускорение от 0 до100 за 2,9 секунди, или претоварване на пилотите към 4g. при което се спукват ребра. Двигателите които се използват са с 6 степенна скоростна кутия, 125cc. и мощност около 50к.с. Но това предполагам не мястото да се коментира.

Аз съм от Пловдив и добре познавам картинг писта Лаута. Може да се каже че съм израснал там, кога с гледане, кога с каране на любителските машини.
Преди около 2 години бях известно време в отбора на Владо Арабаджиев, като механик или нещо такова. Тогава той тепърва започваше с картинга. Първият му сезон в картинга не беше много успешен, благодарение на моя милост и главния механик. На следващата година стана републикански шампион а на третата отиде във Formula 3. От тогава не знам някой друг да е ставал републикански шампион. Не съм чувал за подобно прохождане в тези спортове, при положение че други пилоти карат по десет години и нямат една шампионска титла, било то и от републикански шампионат. А да не говорим че Formula 3, я гледат само по телевизията. Наистина Владо Арабаджиев заслужава специални поздрави за това което успя да направи. И ако трябва да сме по-точни, той е първия българин които достига до F 3, а може би и до такова ниво изобщо. Искам да му пожелая успех и дано скора да се збъдне това което дочувам по медиите, а именно първи старт на българин във Formula 1.

П.С: Чарли можеш ли да ми изпратиш някъкво подобно видео за F3, защото само по телевизията хващам тук там по нещо да казват ама все го хващам накрая. Нямам и представа до къде е стигнал Владо и изобщо за отбора във F3. Бях за последно на 2ри кръг от републиканското в Пловдив тази година (където спечели той), но от тогава не знам даже кога и каде са били другите състезания.

martin
04-09-2006, 07:38 PM
Charlie2,
Вие сам ще се уверите, че боравенето с такава машина в населени места е извънредно опасно!!! В цял свят хората, които се занимават с подобна дейност, задължително притежават лиценз, плащат много сериозни застраховки и т.н. Но в България, както винаги е ставало, правилата се въвеждат след като се случи някое нещастие за съжаление. Аз нямам познания за това, как се правят филми, но имам достатъчни познания за РУ хеликоптери за да имам някаква реална представа, колко е опасна тази "играчка". Опасността е комплекс от хеликоптер, механика, електроника, платформа, камера, пилотиране и много др., не само от платформата!
Покажете ни с какъв хеликоптер ще правите снимките. Все пак това е форум за хеликоптери, не за правене на филми.

Charlie2
05-09-2006, 10:07 AM
За fantom - темата не е за картинг, просто го дадох като пример. Повече инфо по темата ще намериш тука:
http://clubf1.net/forums/index.php?showtopic=16645

За martin: Напълно съгласен за лицензите, стига да кажете къде, кой, как го издава - но стига така наречената "комисия" по лицензите да е в "час" - но малко ми мяза на шуробаджанащина, което неминуемо ще се случи. Както й започва да ми "подухва" от мненията на накой който вече се занимават с подобна тематика - явно те се борят да бъдат членове на тази комисия?!
Както и горе споменах благодарение на колегите от http://www.rcheliteam.com/ вече реализираме доста добри снимки от ел. хеликоптер.

Вижте от години съм в професионалния пост-продукционнен бизнес и намам никакво желание да се намесвам в една тема наречена Хеликптери или те първа да доказвам на някого нещо. Просто има приказка: "Всяка жаба да си знае гюла". Е моят гюл е режисирането, монтажа и снимането на специализирани кадри. Що се отнася до самите Хеликоптери или Балони (същата разработка горе е летяла на 10 кубиков хелиев балон поне 5-6 пъти в зала и на концерти с любезното сътрудничество на Станимир от Стелди компанията) разбира се аз там не се бъркам. Просто обединяваме усилията си и всеки прави това което най-добре знае.

А ако говориме за рискове има си застрахователи и след като разбрахте че съм запален по картове и моторни спортове, мисля че ми е ясно, какво значи контрулируем риск.

От друга страна с колегите от http://www.rcheliteam.com/ смятаме да закупиме професионална установка за камера. Може би това ще успокой страстите на накой, че това не се прави туко - така. Но до тогава ще доразвивам тази установка защото ... абе живи и здрави!

lazar
05-09-2006, 03:41 PM
Ако ти се експериментира със самолет и имаш път към Бургас си вземи нещата. А колкото до професионалното направените нещата разгледай Yamaha's RMAX . Тука даже имаше човек който се беше навил да го купува но отдавна не се е обаждал и не знам какво е развитието.

dimitar.b
13-02-2007, 10:31 PM
добре де,познавам "гилдията "ни до болка.мизерия приятели,а уважаемия мой приятел "Чочо"до болка ми е познат,неговия патриотизъм е пословичен.питайте драги ми инженери-конструктори и колеги.ха сега да Ви видя освен "нашето хоби"както казвам "мечтата на живота ни"/ама за някой от нас си "отива"/искате ли да помогнем всички заедно на това прекрасно момче от "бранша"длъжен съм да Ви кажа ,че хич не е неблагодарен.Няма патриот който да не обича Родината си.Такъв е "Чочо"казвам Ви го аз дето съм израсъл под антената на "вакарелския предавател"и вече 30г търкам "безславно мозайките на "сан-стефано".А вие????

Salleny
14-02-2007, 07:47 PM
Искам да напомня на учасниците в тази дискусия, че това е форум за моделизъм. Разделът е електроника, а темата е "Търся реле за приемник".

dimitar.b
14-02-2007, 10:47 PM
така е спор няма,но наред със съветите,а колегата търси помощ и съвет и защо бяха тези "коментари".въпросът е технически съвет и той го получи.другото е въпрос на време.

lazar
15-02-2007, 02:06 AM
Така и не ми стана ясно проекта на Charlie2 в движение ли е?
Ако е така му пожелавам успех.

muto
15-02-2007, 02:45 AM
Ето и от мене един линк http://www.servocity.com/html/pan___tilt_systems.html