View Full Version : Апаратура Сигнал 1
LinuX
09-07-2006, 05:07 PM
кажете нещо за тази апаратура.Колко mhz, за самолет става ли и каквото знаете.
Vladislav
09-07-2006, 06:48 PM
Предназначена е за радиоуправление на играчки и т.н.
Стара руска еднокомандна апаратура, работи на 27МHz.
Обхват на растояние до 20м.
Има само един канал и то дискретен т.е. вкл./изкл.
По самолети не съм специалист, евентуално за 1канално управление на планер - управлява се кормилото(руля) за посока: като при неподадена команда модела завива, а при подаване на команда, руля се изправя и модела продължава по прав курс докато е в обхват и се държи натиснат бутона на предавателя. Понеже планера лети на високо се увеличава обхвата на деиствие но това е било през 70 год.
LinuX
17-07-2006, 02:29 PM
трябва ми някой, който разбира от сигнал 1, как се свързва декодера и други неща, щото не мога да се оправя, може би некой чарк се е поарил :-x
Здрасти
Нареди всичко което имаш на масата. Направи им по една снимка и ги изпрати на е-майл ngd@mnet.bg. Ще разгледами ще се пробвам да отговоря.
Georgi Mirov
25-07-2006, 01:19 PM
За самолет ти трябва минимум 2 канална апаратура.Тази няма да стане , а и не знам за какъв друг модел ще стане 1 канална апаратура.
dedal4o
30-07-2006, 02:44 AM
За самолет ти трябва минимум 2 канална апаратура.Тази няма да стане , а и не знам за какъв друг модел ще стане 1 канална апаратура.
Принципно може да стане за малък планер. Кормилото стои в завой в едната посока опъвано с ластик или пружина и при подаване на команда, моторчето на рулевата машинка придърпва кормилото в обратната. При "тупкане" на стика за управление, кормилото прескача от ляво/дясно и може да се постигне плавно отклонение в желаната посока или полет направо. Проблемът е в малкият обхват. С доста настройки съм постигал около 80 м. Със самоделен приемник- 120м /без промяна в мощността на предавателя/. Постоянният завой без подадена команда е нещо полезно, защото излизайки от обхват, планерчето се връща само в обхвата /стига да се лети в посока на отклоненото кормило, например десен завой с пружината- полет по часовниковата стрелка/.
Но общото ми мнение е, че не си заслужава, независимо от трепета по правенето. Все пак това се правеше преди има няма 20-ина години и планера си е почти свободнолетящ с възможност за лека корекция на траекторията с малко по площ кормило.
Ако все пак някой държи /и разбира/, може да погледне темата в http://krile.net/forum/viewtopic.php?t=2680&postdays=0&postorder=asc&start=195 - почти накрая на страницата.
Там има показано нагледно как става тая работа...също и схемата на приемника на Сигнал-1. Всички схеми могат да се открият в руските и украинските сайтове, като се напише в гугъла "сигнал 1". Но пак казвам..това е отминала ера в моделизма. Регенеративен приемник с много шумове, ниска чувствителност и избирателност, тежък, работещ на тих ефир някъде на село по поляните, предавател с мощност 10мВт...
Vladislav
07-08-2006, 08:28 PM
Таози doc файл съм го набирал на ръка от старо руско списане
http://www.uploading.com/?get=K9RJPB5A
или
http://www.esnips.com/doc/dbb50763-c434-4ea1-b480-50c2e9c25dc8/Signal1ru.rar
на този адрес има описания на стари апаратури с схеми.
http://www.sam-sebe-master.narod.ru/p41.htm
ако ви се занимава с електроника дерзайте.
LinuX
08-08-2006, 09:56 AM
сега ще го видя
boby.m.m
13-08-2006, 10:10 AM
Владиславе, браво за труда! Много добре си се постарал. Интересно... как се управлява с това чудо? т.е. как така управлява два електромотора?
RossenR
21-08-2006, 03:20 PM
Ей това наистина е от миналата ера. Като дете чаках повече от година докато се навият нашите да ми го купят - все пак 18лв. тогава си бяха пари. но е пълен боклук даже и за времето си. Има принципен дефект в схемата и се самовъзбужда. Мойта я сменяха 2 пъти на времето в магазина и ми казаха, че всички са скапани. Все пак, след моя интервенция (само махане на единя тример) - тръгна - но след около 1минутно забавяне !?!
Но пак казвам, че е пълен боклук и не си струва да си губи човек времето.
А управлението на двете моторчета става по следния (гениален за времето си начин):
един контактор - реализиран с моторче и въртяща се платка (контакти) която превключва два електромотора. и се получава например:
Натискане на бутона:
двата работят,
пак натискане - двата стоп,
натискане, единя работи, другия стоп,
Натискане , двата стоп
....
и т.н. и т.н. ако не греша имаше и заден даже
направо ставаш радист :lol:
Пазя си я още само от мили спомени
vBulletin® v3.6.4, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.