View Full Version : Въпросче ?
_Zigi_
13-03-2008, 05:05 PM
Може ли пропорционална апаратура да командва магнитна задвижка или трябва да е апаратура от играчка ?
Мерси предварително.
XmanG
13-03-2008, 06:24 PM
Може!
За целта обаче трябва да прежалиш някоя сервомашинка, или да поразпиташ из Форума, някой да ти продаде развалена-нужна ти е електрониката. На мястото на мотора запояваш задвижката и си почти готов! Като я монтираш на модел и включиш апаратурата ще чуеш леко бучене от задвижката-поставяш тримера на предавателя в нулево положение, след което внимателно започваш да въртиш тример-потенциометъра на платчицата от сервото, докато звукът от актуатора изчезне напълно. В това положение капваш капка лепило или топъл силикон на потенциометъра-така вече почти няма да ти се налага да тримуваш актуатора "по звук". Актуатора е добре да бъде над 15 Ома. Бързодействието на този тип "серво" е огромно и управлението е пропорционално.
Недостатък е голямата чувствителност от към тримуване на "звука", и ако модела изисква тримуване за да лети , имаш постоянна консумация от задвижката (летиш с бучене)... Абе.....струва си. Определено!
_Zigi_
13-03-2008, 11:36 PM
Първо благодаря за изчерпателният и бърз отговор , мислех да слагам задвижката на едно СТС (обемно) но това с тримуване евентуално би ми създало проблеми и ме довежда до мисълта че мини сервото би ми било по от полза в случая , но ще помисля и над задвижката .
dedal4o
14-03-2008, 12:38 AM
Тримуването е еднократна настройка и няма да те тормози в бъдеще.
За мен лично магнитният актуатор е по-доброто решение в случай, че се търси бързодействие, олекотяване на опашката или на самолета в цялост /гонене на грамове обаче/ и...малки усилия за отклоняване на кормилата.
Типичен пример за такова управление е това:
http://www.youtube.com/watch?v=FMmlal-uF-c
Управлява се само с газ на мотора и магнитен актуатор с електроника от серво.
vBulletin® v3.6.4, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.