PDA

View Full Version : Въпрос за управление на кораб

ivk0
12-02-2008, 06:33 PM
Став авъпрос за съд, който малко зад носа ще има специален винт, който подпомага за маневрите.
Ще се задвижва от малко моторче ( 1,5- 3 волта от играчка) тъй като винта е малък. Ще се използва само понякога и трябва да може да си променя оборотите.
Ще го свържа към отделен канал на апаратуратаи ми трябва някакво схемно решение което да поддържа движението на този винт с зададените обороти за да не държа лостчето натиснато постоянно.
пример- маневра надясно-променям положението на лостчето наполовина вдясно, при което винта на носа започва да се движи с половин обороти, след което връщам лостчето в средно положение,
но витлото продължава да се върти. За да спра да се върти искам да използвам ключът на апаратурата за жироскопа. Премествам ключа в
положение off витлото спира, след което връщам ключа в положение on витлото остава спряло. За да подовя движението използвам отново лостчето.
Възможно ли е да се направи това с някаква схема?
Друг проблем е с контрола на двигателя и руля.
Руля не искам да е със серво а с червячен механизъм който е еднопосочен! Тъй като при корабите руля трябва да застане под точно определен ъгъл а дълго време а аз не мога да държа лоста така при това много време, ако е серво , батериите ще заминат бързо и т.н
Мисля да го свържа към 6-ти канал които не е лостче ами врътка която запазва своето положение.Как да направя така че когато врътката е завъртяна в някакво положение, червячното моторче да се завърти пропорционално и когато достигне желаната позиция да спре да се върти?
Благодаря предварително!

ivk0
24-02-2008, 08:27 PM
Явно че няма кой да отговори на въпроса ми.:(
Иначе в rcgroups намерих доста теми и мнения по този въпрос относно устроийството за завиване на носа (bow thruster).:2cola: Даже Граупнер произвеждат такива само че не са с винт ами с гребно колело и са задвижвани от speed 400( поставени са в тръбичка и колелото е в средата. Режеш тръбичката така че пасне на корпуса)Струват около 30-40 евро.
ЩЕ ПОМОЛЯ МОДЕРАТОРА ДА ИЗТРИЕ ТЕМАТА.

dimma
24-02-2008, 09:43 PM
явно ти е пълна мъгла кога сервото харчи ток и кога не!ако искаш го направи руля го направи на планетарен механизъм! Така също нема да харчи!колко часа искаш да е под градус рулевата машинка,за да ти издържи захранването?ще е от мен!-подарък! Накратко! Някои неща са ти толко сложно измислени,че от НАСА ще ти завидят!

ivk0
25-02-2008, 10:59 AM
Добре, за сервото на руля се отказах, ще сложа стандартно.
А за контролера на bow thrustera мисля да си направя сам с онази схема с PICa.
Влез в rcgroups.com и на search напиши bow thruster ше излязат поне 10 теми.
:)

Ristis
25-02-2008, 12:11 PM
Не те знам на какъв модел точно ще го монтираш, но си мисля, че ако махнеш пружинката на левият лост (ляво-дясно) на дистанционното (обикновенно това е стикът за газта) и го миксираш с още един ключ ще постигнеш резултат. Ключът ще го използваш, за да си напълно убеден, че въртенето на моторчето е спряло...

Друг вариант е да миксираш руля с контролерът на моторчето.

danielmirkov
25-02-2008, 08:20 PM
относно малкиа винт ако изкормиш едно серово да вземеш ел мотора му и платката и с подхудяща редукциа мисля че щте се получи но потинжиометара на серовото ще трябва да го оставиш в средно полужениеза да може мотора му да е в покои и след подадена команда на ляво или на дясно той 6те се варти толкова време колкото даржи6 лоста на апаратурата ама серовото не трябва да е от най евтенитетези от 25 -30 лв ще ти варшат перфектна работа за целта
ама пгледни го от добрата страна за теа пари получаваш ис пед контролер и мотор а до колкото разбрах не ти трябва да е много голям щтом ще е малак винта

ivk0
26-02-2008, 11:27 AM
Благодаря за добрата идея със сервото. Мисля че някой беше писал за нещо такова ако може някой точно да ми обясни как става номера.
Сигурно се маха трансмисията на сервото ами този потенциометър вътре във сервото за какво е?
Благодаря че ми помогнахте!
А за Ristis: няма да го миксирам защото искам да се управлява отделно от руля и по този начин ще се правят по остри маневри.
Благодаря отново! :biri:

OldVlad
26-02-2008, 11:42 AM
Благодаря за добрата идея със сервото. Мисля че някой беше писал за нещо такова ако може някой точно да ми обясни как става номера.
Сигурно се маха трансмисията на сервото ами този потенциометър вътре във сервото за какво е?
...

Идеята със сервото не е чак толкова добра. Много по-добре е да се използва спеед контролер с реверс. Електрониката в сервото е подобна на спеед контролер, но настройките и са малко по-различни. Може да се пренастрои, но трябва да се пипне от някой, който е наясно с електрониката.
Потенциометъра в сервото служи за да върне към електрониката информация за текущото положение на вала и лостчето, което управлява кормилото.

Иване, следя темата, но въпросите, които задаваш изискват дълги и подробни отговори. А аз мразя да пиша :) . Ако си от София, разходи се до клуба - ще се опитам да ти отговоря и да ти дам някой идеи как да си решиш проблема. Ако решиш да дойдеш, пиши ми на л.с.

ivk0
26-02-2008, 07:13 PM
Благодаря ти Владо!
Но все пак аз не съм от София...
И все още този "проект" с кораба не е започнат...
засега сме на етап мащабиране на чертежите и т.н...
а сега имам да довършвам няколко самолета...
Просто реших да ви питам защото ми беше интересно дали някой е правил нещо подобно във България...
Докогато го направим сигурно ще ми хрумне някакво решение или контролерите ще станат по евтини...
Благодаря ви все пак! :) :) :)