View Full Version : Проблем със сервото
Chando
10-05-2006, 10:20 AM
Някой може ли да ми помогне. Имам проблем с една цифрова машинка, която не може да позиционира в средата. Някой знае ли, къде е може да е проблема, освен в машинката разбира се?
de_kata
08-12-2006, 10:36 PM
и аз имах същия проблем но мойто серво е обикновенно
проблема се отстарни мн лесно защото обратната въразка не беше позиционирана правилно (в средата) и като я завъртях малко и се оправи
Някой може ли да ми помогне. Имам проблем с една цифрова машинка, която не може да позиционира в средата. Някой знае ли, къде е може да е проблема, освен в машинката разбира се?Какъв точно е проблемът - застава в различни положения при центриран лост на предавателя ли? Нова ли е или е работила и ако да колко? Каква марка/модел е?
Най-често лошо центриране се държи на проблем с потенциометъра ако няма изронен(и) зъб(и) на редуктора. Дори и ново неупотребявано серво може да има проблем ако е седяло дълго време - плъзгача на потенциометъра прави точица в графита на самото съпротивление. По-честият ефект в такъв случай е играене на сервото около неутралата. Изчезва ако центъра се измести малко вдясно или вляво (subtrim на предавателя). Сервото се пооправя ако се използва често, но след време проблемът се проявява отново. Това обаче съм го наблюдавал само с евтини аналогови сервота. Цифровите би трябвало да използват по-качествени потенциометри, макар че с появата на новите "евтини" цифрови сервота изглежда че единствената разлика спрямо евтините стандартни аналогови е цифровия контролер, така че цифровите ще ги спохождат болежките, присъщи на аналоговите.
Иван
vBulletin® v3.6.4, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.