View Full Version : Високоволтова бобина
koce66
14-04-2006, 09:09 AM
Някой да знае как се смята високоволтова бобина?
К. Костадинов
mmfsr
14-04-2006, 06:21 PM
Какво точно правиш ,за да се ориентирам за съвета :?:
koce66
18-04-2006, 10:29 PM
знае ли някой или не???
Костадинов :?: :?:
mmfsr
19-04-2006, 06:44 PM
Аз те попитах, ама... Високоволтовата бобина е обикновен повишаващ трансформатор с данни за ниско напрежение ( примерно 12 в. ) и с коефицент на трансформация - определен от нужното високо напрежение - за ДВГ около 8-10 000 в. намотките се смятат по доп. ток на комутиращия елемент ( чукче или ком. транзистор ( обикновено от 2 до 15 а. ) Кажи за какво ти трябва и ще ти предложа нещо готово :!: Имам доста опит в тая насока 8)
koce66
20-04-2006, 01:45 PM
Да работи на бензин един 6.5 см3 двигател. Стандартните са твърде тежки..... . Ползвал съм от запалка но тя е твърде малка и прегрява. Така че ако имаш формулка даваи я МОЛЯ :D
Костадин /ов/
mmfsr
20-04-2006, 08:22 PM
Da si q naprawi[ sam e mnogo trudno poradi newyzmovnost da naprawi[ izolaciite za wisokoto naprevenie. Na wremeto q moq Институт правихме елетрошокова палка на 25000 в. и бе голям ужас изолирането на високото напрежение ( то бяха материали, смоли- ужас- веднъж изолира на другия ден по влажно и пробива). Мисля че няма и подходяща свещ за този мотор ( диаметър на буталото около 21 мм. ) каква ще е тая горивна камера при наличните свещи с резба от 14 мм. - рядко ще намериш свещ с резба 10 мм. Да не гоборим , че литровата мощност на този мотор ще е по ниска от метаноловия вариант. Но ти си знаеш . Какъв комутиращ елемент ползваш :?: Как сваляш управляваш сигнал от коляновия вал :?: За самолет ли ще го ползваш , че стандартна бобина ти е голяма :?: Разгледай запалванията на резачките - те са по малки , но искат спец. маховици с магнити , пък и цената надхвърля 100 лв.
Надябам се , че ще дадеш по обстоен поглед на проекта си и така по лесно да те помогнем :!:
koce66
21-04-2006, 09:04 AM
Правил съм опит с 1.5 см3 / мк17 ако не се лъжа/. Перфектно работи! Свеща е проблем ама за облъчени ... изход се намира.
С контактни пластини беше и си работеше прилично. Сега ще е с датчик на хол :D
По отношение на бобината - мисля че не се смята като обикновен трансформатор....
mmfsr
21-04-2006, 08:52 PM
Ако сме по точни то е авто трансформатор (мога да ти кача схема , но не е при мен сега). А смятането е точно такова.Ти как смяташ :?:
koce66
23-04-2006, 09:00 PM
Няма ли кои да помогне ???????
К. Костадинов
LinuX
23-04-2006, 09:30 PM
Правил съм опит с 1.5 см3 / мк17 ако не се лъжа/. Перфектно работи! Свеща е проблем ама за облъчени ... изход се намира.
С контактни пластини беше и си работеше прилично. Сега ще е с датчик на хол :D
По отношение на бобината - мисля че не се смята като обикновен трансформатор....
направил си мк-17 от дизелов в свещов вдигател?така ли и ако е така кажи какво точно сиправил че ми се иска да си направя и аз!
Aragorn
24-04-2006, 11:17 AM
Линуксе, не се бъркай навсякъде... Това ти е свръх силите в момента. Ти модел направи, нещо, което да лети, пък тогава преправяй двигатели...
koce66
24-04-2006, 06:38 PM
Супер просто е. Правиш свещ, махаш горното бутало, правиш чукче и наковалня, слагаш шайба с ехцентрик зад витлото. Връзвош бобината - завърташ и готово. Върти та се къса.
За пробата можеш да направиш свещ от пласмаса. Издържа около минута :D
mmfsr
24-04-2006, 08:04 PM
Не е лошо първо да прочетеш няков книжка за запалвания на ДВГ. Да видиш , че е небходим и кондензатор в схемака на твоите пластини. Ако решиш да работиш с Хол датчик -бих те насочил към запалване от Трабант - ще ти излезе най евтино - от братята може да се вземе компл. за 15 лв.
Не е лошо първо да прочетеш няков книжка за запалвания на ДВГ. Да видиш , че е небходим и кондензатор в схемака на твоите пластини.Весо, за около минута ще изкара и без кондензатор :roll: - на мен ми е чудно, че с пластмасова свещ издържа и толкова. :o :D Затова прескочих коментара за ексцентрика зад витлото - ще има да ви-и-и-и-ибри-и-и-и-и-ра-а-а-а тоя ексцентрик... :wink:
mmfsr
24-04-2006, 09:35 PM
Без кондензатор няма да получи качествена искра на високото напрежение ( ще я има но ще пробива на по ниско напрежение ) Дори в запалване с Хол датчик също има кондензатор свързан успоредно на комутиращия транзистор. запознай се първо с теорията и после прави експерименти ( най добре с готови елементи ). Ако има въпроси съм насреща :!:
koce66
24-04-2006, 09:57 PM
Тук май сте само коментатори. Пишете си нещо ама има ли истина с действителността ..... Като не ви се вярва - да се обзаложим, вие донасяте един хеликоптер, може от най евтините а пък аз каквото си пожелаете .
Ако знаеш как се смята бобина- кажи, ако незнаеш здраве.
Вибрации щело да има ала бала. Аз сам го правил пич!
Колко ли от хората във форума сте правили нещо ????
К. Костадинов
mmfsr
24-04-2006, 10:47 PM
Преди да се заяждаш с някой провери в форума мненията му . това , което аз съм правил ти не можеш и да си го представиш. първо се запознай с теорията -след това прави нещо си . Сега ча кам конкретни въпроси . Ти сам бобина трудно ще си направиш - дай захранващо напрежение за бобината и ще ти предоставя сметки и сам се бори , като искаш :!: Искам това напрежение , което ще прилагаш на нисковолтовата част на бобината ( желателно е да ми дадеш и ветрешното съпротивление на източника на напрежение или ако ще работиш с тр :!: ансформатор за напрежение - неговата мощност :!:В съвременните РЦ самолети с двигатели на бензин масово се използват запалвания захранвани от бордови акумолатори - така е и при ФСР- 35 куб. Те вече рядко са индуктивни , а повечето за с датчик на ХОл. Ако проявяваш интерес посети сайтовете на производителите на тези мотори- СМБ , Мате ВЕБРА, и други
koce66
25-04-2006, 08:54 AM
Клетка от 4.8 В. Ако трябва ще вдигам напрежението. Проблема е само бобината. Сдатчик на Хол ще го правя.
Костадинов
ajcinema
25-04-2006, 09:39 AM
Супер просто е. Правиш свещ, махаш горното бутало, правиш чукче и наковалня, слагаш шайба с ехцентрик зад витлото. Връзвош бобината - завърташ и готово. Върти та се къса.
За пробата можеш да направиш свещ от пласмаса. Издържа около минута :D
Това е невъзможно. :) Като се махне контрабуталото степента на сгъстяване е недостатъчна за работа на мотора. :) Може да върти вяло, ама чак пък да се къса... А за ексцентрика - моделните моторчета от 40-те и 50-те години са с точно същото описание - лека ексцентрична шайба зад витлото. И искрова свещ. Притежавам няколко такива мотора в колекцията ми. Всички работят - с оригинални бобини са. :)
Пита се в задачката - къде е смисълана подобно преправяне?!?! Мотор с нагревна свещ няма да има същите качества, ако се преправи на бензин. Освен другото е нужна и промяна на камерата. Що за дивотия???
Пич, ако ти трябва бобина - купи си - продават се готови. Има и електронни запалвания. :) Ама що ръчкаш моторчетата не ми е много ясно.
А иначе е вярно, че тък е пълно с професори, които повече дрънкат, отколкото карат. :) Или ако карат, то е предимно в две оси... напред (даже няма и назад ) и ляво-дясно. Или повече купуват, отколкото правят... Всъщност каква е разликата между купешки модел и детска играчка? Май в цената... ;) В този форум освен някои изключения, всичко живо си КУПУВА играчки. :) Освен няколко лодки и 2-3 самолета, всичко друго е купешко, тогава за какви моделизми говорим? Говорим за играчки. Айде със здраве. ;)
koce66
25-04-2006, 03:34 PM
Ако ти кажа че и аз незнам чо ги ръчкам... . Тръпка детцка ме гони, любопитство ще ли тръгне.. .
Казваш продават се бобини - кажи къде :roll:
Костадин/ов/
LinuX
25-04-2006, 04:25 PM
с нагревъчна свещ ще стане ли mk-to?
koce66
25-04-2006, 04:34 PM
Като махнеш горното бутало и намалиш горивната камера трябва да тръгне мисля си. Не съм опитвал.
Костадин/ов/
ajcinema
25-04-2006, 06:37 PM
Ве хора, що приказвате дивотии!?
mmfsr
25-04-2006, 06:37 PM
Препоръчвам ти да повишиш захранващото напрежение над 8 в. - когава ще използваш готово запалване от Трабант с бобина от Вартбург или БГ бобина Б-3М. Тока в първичната намотка е най малък от всички бобини , който се продават . При 8-10 в. той е под 2 ампера. Работейки импулсно в режим на искрене ефективния ток пада дори около 1 ампер. За малкото професорче от Пловдив ше кажа , че той дори няма и две оси , асамо една ръчка. Не си ми на годините , опита , званията и образованието - да не говоря за броя на медалите си . Повече на ЛС. :!: 8)
ajcinema
25-04-2006, 06:39 PM
Тебе пък кой ти каза, че съм на една ръчка? И що се почувства засегнат не разбрах??? И за какъв опит ми говориш и за какво обарзование? :) Айде не се надскачай и не самохвалствай. :) Ако можеш - кажи на момчето как да си направи бобината, та да си блъска главата и ръцете. Ако не можеш - що плюеш по мой адрес? ;) Айде дръж се на положение, след като си с толкова медали, звания и образование. Аз лично съм с 2 висши, за теб не знам. Не парадирам с това, ама и не съм казал нещо против тебе, та да почваш с глупостите. ;) ЗА ОСИТЕ НЕ ВИЗИРАХ ТЕБ, ЧЕ ДА МЕ ПОЧВАШ С ПЛЮНКИТЕ!!!!!!
Впрочем имаш ли си хабер колко тежи индукционната бобина на Трабанта? Колкото 3 мотора... човека иска МАЛКА!!! Продават се в Конрад по каталог. Има и електроники...
mmfsr
25-04-2006, 06:50 PM
Той пари за мотор няма ти го пращаш в КОнрад. Иска мисля само да еспериментира, пък после да мисли за нещо хвърчащо - пък може да е нещо плуващо - той не казва нищо. Нали го питах :!:
LinuX
25-04-2006, 07:27 PM
аз ще пробвам да си направя мк-то с цилиндъра от посона :!: самот тва от горе дет е с свеща и има 4 дупки :P
ajcinema
25-04-2006, 08:03 PM
Той пари за мотор няма ти го пращаш в КОнрад. Иска мисля само да еспериментира, пък после да мисли за нещо хвърчащо - пък може да е нещо плуващо - той не казва нищо. Нали го питах :!:
Една индукционна бобина е между 15 и 40 лева. А и честно казано мисля, че човека е ... нещо като Линукс... Без да искам да засегна който и да било...
mmfsr
25-04-2006, 08:47 PM
Мисля ,че споменах откъде да пазарува момчето - братята роми продават на далавера и това за което писах , ще намери за 15 лв. Често пазарувам подобни неща ( между другото имам и автосервиз)
ajcinema
25-04-2006, 08:59 PM
Ъъъ... имах предвид бобинка за моделни моторчета... :)Братята роми едва ли имат такива :) А автомобилна, мисля, човекът знае от къде да си намери...
mmfsr
25-04-2006, 09:31 PM
Явно няма да съм полезен в дискусията и се оттеглям - не мога да разбера какво иска да прави автора на темата :?: :!: 8)
Yavor_Yordanov
26-04-2006, 12:30 AM
За пореден път във форума компетентен и възпитан човек прилага правилото "Победи глупака с мълчание". :lol: :lol: :lol:
От което само губиме,защото вместо грамотен отговор на конкретен въпрос от знаещ човек получаваме супер ерудираното "абе вие луди ли сте..." от ajcinema.Който от време на време се държи меко казано невъзпитано.И за който явно няма значение дали обижда 12-13 годишно хлапе или възрастен човек.Не ми се употребяват думи като простащина,простотия,комплекси и т.н и се надявам модераторите да се намесят.Щото нещо не си личат 2-те висши :D
Сега малко по темата:
http://forum.rcdesign.ru/index.php?showtopic=37013&st=40
В този форум има още много по този и други въпроси(имаше някъде препратка към сайт,в който беше описана цялостната преработка на дизал 2,5 кубика в бензин),а в сайта има доста интересни статии
mmfsr
26-04-2006, 08:35 AM
Благодаря на Явор Йорданов за разбирането- попрегледах посочения от него сайт и останах с впечатлението ,че и там нещата са като в наща тема- някой иска да си направи нещо ако може по евтино. За жалост конкретна информация (ценна) имаше само за свещите :!:
koce66
26-04-2006, 09:10 AM
Незнам линукс какъв е но аз съм на 39, съвсем скоро си направих самолета, литнах го преди 3 седмици. Експерименти си права от как се знам :roll: . Опита с мк 17 ми беше в 88 година като бях 1-ва година студент :oops: Но детската си мечта да си направя сам самолет е факт.
Междудругото крилото от полиуретанова пяна е супер. Май никой до сега не е успял с тази технология :D
Бобина от автомобил е супертежка са самолет с 6.5 см3 нали :!:
От заяждане нямя смисъл. Аиде с здраве
Костадин/ов/
fokke
26-04-2006, 09:23 AM
Междудругото крилото от полиуретанова пяна е супер. Май никой до сега не е успял с тази технология :D
Винаги сьм правил екпериментални конструкции ,и адски ми е интересно по какьв начин си изработил крилото,ако не ти представлява проблем ,напиши няколко реда по вьпроса ще бьде много любопитно .
ajcinema
26-04-2006, 09:35 AM
За пореден път във форума компетентен и възпитан човек прилага правилото "Победи глупака с мълчание".
Човече, не съм обидил никого и не съм нарекъл никого с епитетите, които ти използва по мой адрес. В случая простакът не съм аз. :) А къде видя компетенцията на ММФСР??? Може би той отговори на въпроса за материал на бобината, брой намотки на първична и вторична, сечение на телта, дължина на телта и материал на телта. Изолация и т.н. :):) Аз не мога да дам отговор, но това, което знам е, че индукционна бобина се прави ТРУДНО и е по-просто да се купи готова, при положение, че има купешки и на смешни цени. Плюс това специално направени за модели: ЛЕКИ и практични. С малка консумация. :) Знаеш... бобините гълтат яко... Казах на човека от де да си земе, понеже явно той не схваща, че няма как да си я направи в домашни условия. Smile ММФС продължава да ръси ненужна информация, която ти наричаш... интелигентност и ерудираност. :) И визираш антипод в мое лице. :) Ако го попиташ, той всичко знае и всичко е правил. А не може да отговори на прост въпрос в областта му. Аз нямам претенции да знам как се смята бобина и затова не казах нищо. Дадох съвет в малко по-друга посока. Smile А, че е безсмислено да се преработва двигател на бензин - това е повече от ясно. :) НИКОГА не може да достигне нормална мощност и обороти. :) Единствения плюс е по-големия въртящ момент на ниски обороти... Но къде е отново смисълът да преработваш ДИЗЕЛ??? Получава се хибрид - по-нискооборотен от нагревносвещов и с по-малък въртящ момент от дизел. Е, КЪДЕ Е СМИСЪЛЪТ????? Плюс бобина (минимум 80 грама), плюс тоци... :) Ако палиш такова моторче вкъщи, на менгемето... ( от тук сравнението с Линукс) - няма пробелми. Но ако се считаш за моделар (форума май беше за модели, а не за дърводелство и шлосерски съвети), би следвало да мислиш малко по-моделарски... демек - в името на МОДЕЛИТЕ, а не на самоцелното пъркане и опити. :) Подобни хора не са за тук. :)
Хай със здраве!
koce66
26-04-2006, 03:29 PM
Някъде го описах във форума ама къде беше...
Костадин/ов/
Запалването за двигател 6,5 - 8,5 кубика заедно със захранването (направено специално за моделен двигател) за него ще тежи колкото ако не повече от самия двигател. Единствено използването на магнето не изисква допълнително захранване, но тези, които са имали двигатели с магнето могат да кажат колко ненадеждна е работата му (не може да се направи прецизна регулировка на запалването, мощността на искрата зависи от оборотите, и т.н.) Освен това ще е необходим друг карбуратор за надеждна работа - бензинът е по-критичен от метанола при дозирането и изисква прецизна настройка, т.е. прецизен карбуратор. На всичко отгоре, както вече беше споменато от други, при еднаква кубатура двигател на бензин има по-малка мощност от такъв на метанол. Та с увеличеното тегло и намалената мощност/тяга на двигателя преработен на бензин, авиомоделът ще лети доста трудно.
За големи и тежки модели, където се използват двигатели с голяма кубатура (15-20 куб.см. и нагоре) разходът на двигател с нагревна свещ става доста голям. Това, съчетано с много по-високата цена на метаноловото гориво (сравнена с цената на бензина) оправдава използването на бензинови двигатели с искрово запалване. При тези по-големи и по-тежки двигатели допълнителното тегло на запалването (което е същото, като за по-малки двигатели) и карбуратор не допринася съществено за увеличаване на полетното тегло на вече тежкия авиомодел.
Ако обаче става дума за експериментиране в гаража (някой спомена използването на менгеме ;) ), то най-лесният и евтин вариант е използване на автомобилен акумулатор, запалване от автомобил (Трабант и др. подобни) и евтина автомобилна бобина. Що се отнася до свещ - не знам каква евтина свещ би свършила работа в толкова малък двигател (малка горивна камера).
fokke
26-04-2006, 05:42 PM
Някъде го описах във форума ама къде беше...
Костадин/ов/
Абе ,ако можеш да се сетиш,че ми е адски интересно,айде че оспамих темата :wink: може и на лична
mmfsr
26-04-2006, 08:19 PM
http://img100.imageshack.us/img100/6130/d00106620pc.jpg
Май само се говори по тая тема.
Това е конструкцията на бобината- авто трансформатор. Как се смята трансформатор няма да пиша , но ако някой не знае ще го кача и това . Изходни данни - напрежение в първичната намотка- 150- 300 волта - зависи от пробивното напрежение на вторичната намотка ( кога и при какви условия прескача искрата - зависи от много фактори и няма да ги описвам ) , напрежение на вторичната намотка 8-10 хиляди волта ,при нормални условия в цилиндъра , иначе върхово -20000 волта. Та коеф. на трансформация е около100. Броя навивки и дебелината на телта се определят най вече от условието за макс доп ток на чукчето ( комутатора) , от друга страна необходимото време за натрупване на индуктивна енергия в бобината е около 0.002 с . - от тук и тенденцията при високо оборотните двигатели да се използва по голям ток , та за малкото време да се натрупа необходимата инд. енергия . Има и други условия , но тия са определящи. Наличието на кондензатор успоредно на комутиращия елемент е задължително - той дава условия за бързо нарастване на тока в бобината , намаля искренето и повишава КПД на бобината. Неговите стойности са от 0.17 -0.37 мф. като за по голям ток по голям кондензатор . При повишаване на капацитета напрежението във вторичната бобина намаля. ( Така съм разработил блокировка за запалване на автомобил , като добавям конд. 10-15 мф. - искра на кабела има но тя е около2000 в. и автомобила практически не работи. Монтирал съм десетки и дори колеги не могат да се спрсвя при задействане на блокировката). Та толкова за бобината - отговарям на въпроси. Проблема е в изолирането на тия 20000 в. Малко материали при реални условия издържат. Имам известен опит - разработвахме в института електро шокова палка , що смоли що чудо и накрая донесоха нещо и то стана . Проблема е основно при малки габарити. Бобината бе 4/2/ 1.5 см. и бе за 25000 в. Та за това е трудна самостоятелна изработка на малка и надежна бобина - по добре готова.
В бъдеще ще давам информация на въпроси точно и ясно формулирани . Ако има интерес ще кача и осцилограми на напреженията в първичната и вторична намотки 8) . Ако пък някой може по добре да обясни - да заповяда и на мен ще е интересно и щ :!: е науча още нещо :!: Забравих да спомена ,че промяната на поляритета на бобината спрямо полюсите на свеща води до загуба на около 30 процента от вторичното напрежение на пробиване ( влошава пробива по точно ) 8)
Помислете за идаята за бобина от електрошокова палка - тя се захранва с 9 в . , а на изхода са 25000в . - има малки габарити и не консумира много - една батерия от 9 в . изкарва около 5 минути :?: :!: 8) 8)
koce66
27-04-2006, 09:04 AM
че не се смята като обикновен автотрансформатор щото искрата се отделя при прекъсванито на захранващото напрежение. Имаше нещо с изпреварване на тока от напрежението или там каквото е .
mmfsr
27-04-2006, 06:47 PM
Колкото е но стръмен фтонта на промяна на напрежението - по добре . За това се използват като датчици ХОЛ магнито транзисторите - на изхода има правоълъни импулси с много стръмен фронт ( за колите 0-12 в.) В автомобилите захранването на датчика е стабилизирано на около 1.5 в . под основното напрежение , а цялата електроника спира да работи някъде под 7 в.
Решението дали да ползваш съвети от форума си остава твое :!:
koce66
27-04-2006, 09:30 PM
само че каква е връзката между фронта и напрежението???????
LinuX
27-04-2006, 09:32 PM
koce66 ама ако правя мк-то на свещов двигател после ще мога ли да си го сглобя и пак да си работи на етер.Нани няма да е нужно да режа нещо или да праа некви нови неща към него?
koce66
28-04-2006, 09:08 AM
ти нищо не променяш по двигателя
LinuX
28-04-2006, 11:37 AM
ами как да сложа свеща от горе нали трябва да пробия дупка в контра буталото и как да го закрепя да не мърда нагоре,надолу!?
koce66
28-04-2006, 02:08 PM
махаш го бре
ajcinema
28-04-2006, 02:25 PM
Хм... става все по-интересно! :D
LinuX
28-04-2006, 08:17 PM
и като го махна кво да сложа там? става ли неква пласмаса само за тест?
Валери,
Прави се нова глава с резба за свещта, маха се оригиналната глава и контрабуталото и на тяхно място се поставя новата глава, в която се завива свещта. Ако искаш пак да е дизелче, махаш свещовата глава, връщаш контрабуталото обратно в цилиндъра и слагаш оригиналната глава.
Надявам се да го обясних простичко.
LinuX
28-04-2006, 09:18 PM
ами разстоянието от буталото до главате ще е много голямо :!: и компресията ще е малка !
mmfsr
28-04-2006, 09:35 PM
Е това се налага да се сметне - тъй нарече ната степен на сгъстяване . Тя за двутактови мотори се определя по различно от тая за четири тактови. На теория е безразмерна величина и е отношение на обемите в мотора затворени между буталото и главата при горна мъртва точка и долнамъртва точка. Тъй като при двутактовия мотор няма сгъстяване преди да са затворени изпускателните отвори реалната степен на сгъстяване се измерва не в долна мъртва точка , а в точката на затваряне на изпускателните отвори. За нормален бензин тази величина рядко надхвърля 8 , иначе настъпва детонационно горене. Факторите са много за настъпването на дет . горене , но при еднакъв бензин най определяща е температурата на мотора , след това идва наличието на нагар по буталото и гор. камера и други още. Та с две думи - смятай и прави :!:
ами разстоянието от буталото до главате ще е много голямо :!: и компресията ще е малка !Главата трябва така да се изработи (стругова), че да се получи оптимална компресия - челото не трябва да е на равно с края на цилиндъра а да влиза в него на необходимото разстояние. Финното докарване на степента на компресия става с алуминиеви, медни, месингови или от друг подобен материал (сравнително мек) гарнитури между главата и челото на цилиндровата втулка.
Сега се сещам, че ти питаше за МК-17 и доколкото си спомням главата е и риза на цилиндъра. В този случай ще е по-трудна изработката на глава или по-точно ще трябва и риза (оребряване) за охлаждане на цилиндровата втулка. Някой с по-пресни спомени от мен да ме поправи ако трябва. :oops:
ajcinema
29-04-2006, 11:53 PM
Ризата се разпробива в горната част. Използва се горивна камера от някой стандартен руски мотор - само се пристъргва, за да се напаснекамерата. Разпробиването е точно по горивната камера. Така най-лесно се преправя. Друг вариант е да се използва глава от друг мотор, като ризата се реже, в долната част се закрепва към картера със стандартните си 3 болта, а в горната се разпробиват отвори с резби спрямо пригодената глава.
МК17 е безсмислено да се преправя на свещов вариант, понеже е сравнително дългоходово моторче. Многото му механични загуби го правят с малко КПД. Проблема се решава с "форсиране" - изпилва се челото на буталцето с 1,5мм. Изпилва се полата с 2,2мм ( за получаване на декомпресия на картера) Цилиндъра се накланя с 1,5 градуса назад, понеже биелата стандартно при работа на мотора натиска задната разпределителна шайба и при това се губи много енергия и се отделят стружки. При тази доработка почти се удвоява мощността и се избягват механичните загуби на сложната разпределителна система на задното засмукване.
Стандартните зелени витла не могат да издържат след преработката - КЪСАТ СЕ!!!
LinuX
30-04-2006, 11:01 AM
АА не няма да режа и да разпровивам двигателя [-X .Отказвам се , то било много сложно.А аз си мислех че ще мога да се справя сам.
Ristis
30-04-2006, 10:20 PM
АА не няма да режа и да разпровивам двигателя [-X .Отказвам се , то било много сложно.А аз си мислех че ще мога да се справя сам.
Ох има Господ! [-o<
LinuX
30-04-2006, 11:00 PM
:lol: :lol:
koce66
02-05-2006, 09:02 AM
Абре човече, нищо не режеш, нищо не пилиш. Само махаш контрабуталото, слагаш свеща на мястото на винта, монтираш чукче и наковалня и толкоз.При това положение работи и с газ - ама няма смазване.
ajcinema
02-05-2006, 09:21 AM
Що му пълниш главата с глупости??? Имаш ли си хабер колко става степента на сгъстяване по този начин? Ако въобще запали едва ще крета и няма да има никакъв режим. За твое сведение този експеримент си го направих когато бях на 10 години, само че с нагревна свещ (причината беше, че не се намираше етер или искаха специална рецепта в аптеките. Още си пазя две такива. Или в магазина за реактиви и химикали искаха удостоверение, че е за клубна работа... ) Установих, че е глупаво и не се получава нищо. Освен другото, какъв е смисълът на моторче 150 грама да се монтира запалване полвин кило, че и повече???
Може би тук трябва да се направи раздел "И днес запалих мотора на менгемето"...
LinuX
02-05-2006, 07:05 PM
ооо ще си направя
koce66
14-05-2006, 12:36 AM
LinuX, трагна ли мотора бре?
LinuX
14-05-2006, 10:05 AM
много ясно 8) на метанол го пуснах и отначало като махна тока на свеща работеше 5-10 секунди и гаснеше , но после като свалих свеща по-близо до буталото и работеше перфектно ; даже малко по-мощно от етер+масло+газ.
koce66
10-05-2007, 01:17 PM
Някои знае ли как се смята автомобилна високоволтова бобина / за запалването/
RossenR
10-05-2007, 02:57 PM
Привет, мислех че си решил вече проблема с бобината. Така или иначе тока който се подава на свещите на колите и разните мотори, варира м/у 10 000-35 000в. , така че ако само коефициента на усилване (съответно съотношението брой на намотки) те интересува мисля че и да сбъркаш - няма да е проблем.
Аз по скоро бих те попитал какви максимални размери (и тежест) са допустими за твоя случай и имаш ли някакво точно изходно напрежение което гониш? Имам приятел който професионално се занимава с проектиране и изработка на прецизни уреди с киловолти - и май правят точно накакви подобни бобини (не съм сигурен) та да го питам.
Иначе веднага се сещам за един друг вариянт - бобина от 4 цилинров мотоциклет - повечето са с по две - сравнително малки бобини. същото важи и за доста от по-новите и модерни автомобили - две по-малки бобини - но може би и двата вариянта ще са тежки за теб.
koce66
10-05-2007, 05:01 PM
ще ми се да е в границите на 100 грама.... За 6.5 сс
Може това да свърши работа ( ако правилно съм разбрал проблема )
http://home.online.no/%7Ejon-mj/cdi_ignition.htm
batko32
10-05-2007, 11:00 PM
Може това да свърши работа ( ако правилно съм разбрал проблема )
http://home.online.no/%7Ejon-mj/cdi_ignition.htm
Мммммда мисля , че ще му свърши работа. Ако все пак не е дошла и друга идея......мисля да спомена ТХО от ТВ ;) преработва се лесно. Е.....100гр........трудно ще се получи но около 250 е нормално да стане.:biri:
И все пак незабравяйте, че искрата се получава в момента когато ОТПАДНЕ напрежението на първичната намотка . Тогава и само тогава се индуцира напрежение и прескача искра :)
koce66
11-05-2007, 08:45 AM
Те там е проблема в смятането.......
Мисля, че от горните мнения явно прозира причината да няма моторчета с искрова свещ с малък (под 20 куб.см) работен обем.
vBulletin® v3.6.4, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.