View Full Version : ПРИЕМНИК НА 35/40 MHZ - 4 КАНАЛА
Bongo
07-03-2006, 10:56 PM
Това е схема на 4 канлен приемник. Схемата е изпробвна със MC3361 и MC3371 - работи идеално и в двата случая, лесна е за настройка и изработка - http://www.rcdesign.ru/articles/electronics/receiver_igva Лошото е че статията е на руски, ама мисля че май всчико се рабира.... :P
foxyflyer
08-03-2006, 10:51 AM
Прототип на немския Сигнал е един по стар Мултиплекс. Нищо ново под слънцето...
Владо Цанков
08-03-2006, 12:08 PM
Тази схема съм я експериментирал, веднага след като я публикуваха. Имам направени няколко приемника и със MC 3362, с двойно преобразуване. С достъпната в България елементна база не може да се постигне качеството на фабричните приемници! Отначало карах FSR с предавател "Сигнал" и собствен приемник, но след това се отказах и си купих апаратура "Robbe Futaba" F 14. Разликата беше като между ЗАЗ и Мерцедес!
Ако елементите за направа на приемника се купуват по цени на дребно, а печатните платки се правят по поръчка, цената на такъв приемник излиза равностойна на един фабричен - средно ниво. За надежност не може да се говори - моят приемник го донастройвах след всяка тренировка и състезание. Индуктивностите и керамичните филтри не издържаха на вибрациите. Във фирмените приемници се изпозват индуктивности, устойчиви на вибрации и удари.
С тези думи не желая да отказвам никой, който иска сам да си направи приемник. На мен ми беше интересно, а и натрупах сериозен опит в радиотехниката.
Пожелавам успех на всеки, който се захване с тази работа и съм готов да споделям опита си.
Aragorn
08-03-2006, 03:14 PM
В момента имам такъв почти готов, трябва да намеря кварц и да го настроя. Печатната платка си я правих аз по метода с принтера. Сумарно ми излезе 20 лв, като от тях 10 - за MC3371
Владо Цанков
08-03-2006, 03:44 PM
В момента имам такъв почти готов, трябва да намеря кварц и да го настроя. Печатната платка си я правих аз по метода с принтера. Сумарно ми излезе 20 лв, като от тях 10 - за MC3371
Какви кварцове ти трябват? Явор Йотов може да ти достави кварцове на GWS (на 35, 40 или 72 MHz) на сравнително поносима цена.
Aragorn
08-03-2006, 03:54 PM
Това за Явор го знам. Въпросът е, че ми трябва кварц временно, колкото да настроя схемата. Иначе, все още предавател на 40 MHz нямам, затова не искам да се втурвам да купувам кварц. Единственият друг вариант е да взема комплект кварцове.
Това за сега не ми е спешно . :D
foxyflyer
08-03-2006, 03:55 PM
Като се отвори кутийката на приемника и видиш само едно „канче“ (филтър), то знай че този приемник не е читав - има малък обхват, а това означава по-малко сигурност и винаги може да скрои номер. Затова и не бива да се използва в относително големи модели.
Форумът се нарича МОДЕЛИСТИКА, но много малко, да не кажа въобще не се говори за моделите като конструкция, качества, профили, технически хитринки, настройки. Имаше един тъп въпрос: Какво е това - скъпо, грозно и не рита? Отговорът е: българска машина за ритане... Мисля че трябва да обезсилим този български виц.
Bongo
08-03-2006, 05:25 PM
Относно приемника - вярно че има разлика между Мерцедес и Заз, но ако се наложи да отидеш от точка А до точка Б, можеш да отидеш и с двете. Така е и с приемника - той става и със МС3361, който стррува 1,5 лв, вярно че не е с кой знае каква чуствителност, но за малки модели става. Нека помислим и за тия, за които 20 или 30 лева са си голяма сума - и те имат желание да направят нещо, без да имат амбициите на големи състезатели, нали в крайна сметка е важно хобито, желанието да се занимаваш, не да печелиш на всяка цена състезания - има хора които обичат да карат, и такива които обичат да правят. И аз имам желание да карам фирменна лодка със безколекторен двигател за 200$ и апаратура за 500$, но имам двигател за 10$ и апартура за 50$ - не трябва ли да опитам първо с тях и постепенно да увеличавам залога...
Явор Йотов
08-03-2006, 05:54 PM
.........да отидеш от точка А до точка Б, можеш да отидеш и с двете. .......
Привет,
Споделям мнението ти толкова доколкото, че всички сме минали и минаваме по този път в определено време.
Ако трябва да съм точен това е част от удоволствието, да направиш сам нещо което други могат единствено да си го купят.
Мнението ми няма за цел да засегне никого, така че ако някой го приеме лично, моля да ме извини.
foxyflyer
08-03-2006, 08:14 PM
Форумът се нарича МОДЕЛИСТИКА, но много малко, да не кажа въобще не се говори за моделите като конструкция, качества, профили, технически хитринки, настройки. Имаше един тъп въпрос: Какво е това - скъпо, грозно и не рита? Отговорът е: българска машина за ритане... Мисля че трябва да обезсилим този български виц.
Някой обърна ли внимание на тези думи?
Някой да пише за констуктивни проблеми?
Или да споделите за управлението на какъвто и да е вид модели...
Владо Цанков
09-03-2006, 08:28 AM
Bongo здравей,
Напълно споделям мислите ти, не ме разбирай неправилно, просто този път съм го избървял преди теб. Най-важното, което ще получиш е ОПИТА! Затова съм готов да споделя моя опит в тази област. Ако имаш въпроси - задавай ги. Пожелавам ти успех! Магията на моделизмите е че от няколко парчета матал и дърво правиш нещо, което оживява - движи се, плува, лети!
Господин Тончев - бате Пешо, извинявай, че се обръщам така към теб, но за мен ти си човек с голям опит в моделизмите и правилно се опитваш да насочваш темите за обсъждане. Ти започна много интересно в раздел "Електросамолети". Моля те, започни, подскажи, предизвикай дискусии в които хората с опит да го споделят с останалите. Как да го направим? Ти си един от хората, които могат да го направят!
Bongo
09-03-2006, 10:50 PM
До Владо Цанков - трябва да се организираме и да пуснем изпитани схеми на спид-контролери и други такива по-простички устройства, свързани с моделните спортове, така мисля че деца, които се занимават с електроника , ще проявят интерес и към моделите.
Владо Цанков
10-03-2006, 08:39 AM
До Владо Цанков - трябва да се организираме и да пуснем изпитани схеми на спид-контролери и други такива по-простички устройства, свързани с моделните спортове, така мисля че деца, които се занимават с електроника , ще проявят интерес и към моделите.
Приемам предложението. Ще се опитам да подготвя нещо, удобно за повторение, придружено с подробни илюстрации (снимки).
Vlado
10-03-2006, 11:12 AM
Sorry но не мисля, че е удачно да се пускат модели с правени приемници. Помислил ли е някой да си сложи правен приемник на самолет или хеликоптер? Май не е, защото във въздуха има една кофа с ЕВРА и никой не рискува да я изсипе на земята....
Иначе за децата, които имат мерак да се занимават с електроника - съм твърдо ЗА. Ние лично бихме карали с правени приемници и контролери, но само в определени, не рискови класове.
p.s. За жалост не можем да постигнем цената на китайските стоки, остава само да се развиваме интелектуално. Така, 1 не винаги е по евтино да си го направиш сам. Има приемници по 40 лева 8 грама и 2х2х1 см. Но по важното е, ЧЕ КЕФ ЦЕНА НЯМА.
Aragorn
10-03-2006, 02:14 PM
Аз съвсем скоро ще пусна във въздуха един самолет точно с правен приемник и спийд контролер. Вярно е че и самолета си е мое лично дело и не струва кой-знае колко. Основното при самоделните апаратури е предварително да се тества "на сухо" всякакви възможни допустими условия - вибрации, голям обхват от температури и т.н. и чак след като мине успешно тези тестове, апаратурата да се качва на модела. Това вече го направих с шифратора на командите и спийд контролера, в съвсем скоро време (вероятно другата или по-другата седмица) ще го направя и с вече готовия ми приемник, на който остава да сложа дешифратора на командите(правен по тази схема (http://homepages.paradise.net.nz/bhabbott/decoder.html)). Пък после ще настройвам и по-късно - тествам и приемника правен по схемата от тази тема.
boby.m.m
10-03-2006, 04:12 PM
С тези думи не желая да отказвам никой, който иска сам да си направи приемник. На мен ми беше интересно, а и натрупах сериозен опит в радиотехниката.
Пожелавам успех на всеки, който се захване с тази работа и съм готов да споделям опита си.
Здравейте!
Аз сам си направих радиоапаратурата на 27,12 MHz. Схемата беше страхотно трудна. Елементите бяха много, апаратурата беше стара. Четох книжки...и ми хрумна да се заема :) Ходих по магазини, по сервизи, понякога на продавачите им беше писнало от мен...но все пак успях. Отне ми 7 месеца. Накрая като проработи...това чувство никога не се забравя. Невероятно беше...Идеята ви е страхотна, ако побликувате схеми на модули от радиоапаратурите, ще е страхотно! Ще чакам с нетърпение! Моя изработка бяха всички модули на радиоапаратурата! От ръчки за управление, до серво машинки!
Плюсовете на това са: сега имам наистина УНИКАЛНА апаратура!
Малко история: Преди са се разпространявали навсякъде, сега вече са тотално изчезнали. Това са били най-разпространените радиоапаратури за времето си.
Техническо описание: Телескопична антена, която свих от стария ни телевизор :) и корпус от стъклотекстолит (за печатни платки).
Поздрави, Борислав!
mmfsr
10-03-2006, 07:12 PM
За Пилот ли става дума :?:
boby.m.m
11-03-2006, 11:43 AM
Точно така! Достатъчно, защото правим Офтопик!
Поздрави, Борислав!
gogofear
11-03-2006, 11:14 PM
Ако си сам във въздуха най-вероятно няма да имаш проблеми, но замисли се какво може да се случи като се включат десетина предавателя по 0.8-1.5 вата на по 4-5м един от друг.
В ЕСО моделите - основен проблем е да се бориш срещу смущенията, които излъчват другите модели ( а не твоя ) ](*,) :-k
boby.m.m
13-03-2006, 03:31 PM
Ако си сам във въздуха най-вероятно няма да имаш проблеми, но замисли се какво може да се случи като се включат десетина предавателя по 0.8-1.5 вата на по 4-5м един от друг.
В ЕСО моделите - основен проблем е да се бориш срещу смущенията, които излъчват другите модели ( а не твоя )
Честно казано...не съм пробвал. По състезания не ходя, карам просто за удоволствие :)
Тук има доста приемници все на водещи фирми може да се види това оново
http://www.webx.dk/rc/RX-measurements/
vBulletin® v3.6.4, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.