PDA

View Full Version : СПИД КОНТРОЛЕРИ ?

Bongo
03-03-2006, 08:16 PM
Нека тези, които имат такива да напишат ако имат желание данни за тях - вътрешно съпротивление и номинален ток.Почнал съм да си правя такъв за FSR - ECO, та искам максимално да го доближа до параметри до фабричните, като стане готов , ще го пусна във форума със схемата и софта

Владо Цанков
05-03-2006, 09:58 PM
Направил съм няколко контролера по схемата публикувана в rcdesign. Силовите ключове са IRF 1404 или IRL 1404 - по два или три в паралел. Процесорът е PIC12C509A, с оригиналния софтуер. Контролерът е тестван с автомодел с 12 навивков двигател и 6 клетки GP 3300 mAh. С него е участвано в състезание и е издържал безпроблемно. Явор Йотов го използва без спирачен транзистор за електрохеликоптер с три изходни ключа. Там се показа дефект в софтуера - ниските обороти не са стабилни, което поражда сериозни вибрации при развъртане на носещото витло. При захранване с 12V от автомобилен акумулатор токът при излитане беше около 13-15 А, а при зависване - 10 А.

Bongo
05-03-2006, 10:22 PM
Днес го пуснах в действие със PIC12F509 (стават издънки при програмирането със 12С :o ), наистина при ниските обороти има малко проблеми, но иначе държи добре - аз съм със 4 броя IRF1404 в паралел,като смятам съпротивлението е около 0,0009 ома. Имам една друга схема със PIC16F628, която може а се настройва - като я тествам ще я пусна във форума..

Владо Цанков
05-03-2006, 10:29 PM
С PIC12F509 не съм работил. Проблеми с програмирането на PIC12c509A не съм имал. Направил съм около 10 контролера и всички работят успешно. Очаквам да споделиш резултата с новия процесор. Желая ти успех!

Bongo
05-03-2006, 11:10 PM
ЗА Владо Цанков - може да си обменяме инфо и през ICQ - моето е 104075003 . А иначе 12F509 се програмира като 12C509, трие се със ICPROG като 16F84A!!!! ( невероятно, ама става), а сега направих проби със 16F628 - работи перфектно, и се програмира - има си бутон и 2 бр. светодиоди - утре ща му начертая грамотно схемата, че сега е на един мазен лист
:P и ще я пусна тука за общо ползване.

sevo
17-03-2006, 10:57 PM
Bongo,
С какав програматор програмираш 12f509 ?
Имам предвид схема.

------------------------------
Име? Фамилия?

boby.m.m
05-12-2006, 09:16 AM
Bongo,
С какав програматор програмираш 12f509 ?
Имам предвид схема.

Най-добре е това да е ISP-програматор. :) Схеми много, попитай Google!

Aragorn
05-12-2006, 06:11 PM
Направил съм няколко контролера по схемата публикувана в rcdesign....
За кой от двата става дума? Този с реверс, или този без реверс?
Ако е за този без реверс - ползвам схемата, тя е на Майк Нортън и е май най-разпространената схема за самоделни контролери. Има една поправка на програматa (по-точно на частта за кривата на оборотите) тук:
http://homepages.paradise.net.nz/bhabbott/esc.html
Аз ползвам нея, и съм доволен.
А между другото аз на RCdesign PCB схема не видях. Понеже следващият ще е изцяло с SMD елементи искам да помоля ако някой е правил с такива или е намерил тяхната схема, ако може да я даде. (Мързелив програмист съм, какво да се прави :xaxa: ). Ако ли няма - то ще направя и ще пусна аз, когато го почна. (за другите мързеливци като мен)

mr.Wrong
05-12-2006, 10:56 PM
Аз разработвам ESC с PIC12f675 риверсивен със спирачка . Пълно програмируем с 1 бутон . Ако стане както трябва ще публикувам схемата ако представлява интерес

AGENTA
15-12-2006, 11:40 AM
MR.wrong ще публикуваш ли схемата ?

Aragorn
15-12-2006, 07:30 PM
Тя не ти върши никаква работа. Спийд контролерите са за пропорционални апаратури, ти ще караш с такива от колички.

AGENTA
15-12-2006, 07:38 PM
Ми като за мойта "апаратура" никакви ли няма ??? :(

Иван
15-12-2006, 09:53 PM
Ми като за мойта "апаратура" никакви ли няма ??? :(
Валери (Линуксчо) използва подобна на твоята апаратура (не пропорционална) и използва един МОСФЕТ и едно-две съпротивленийца около него. Виж в темата, където Дедалчо му каза как да го направи.

Иван

Иван
15-12-2006, 09:57 PM
Ето я и темата - http://www.modelistika.com/viewtopic.php?t=1415&postdays=0&postorder=asc&start=60 - върви на страница 5. За допълнителното съпротивление се споменава на 6-та страница.

Ето ги и указанията на Дедалчо за допълнителното съпротивление:
И нещо мотра почна сам да си се включва?? Кускам батериите и той завърта , преди само за секунда, ама сега набира малко по малко и се напича докрай :? като цъкна назад спира и след 2-3 секунди пак се пуска?? Снощи не правеше така днес като го включих почна!
Коментара го изписах в Еъгруп /да не се повтарям тук/.
За да не се самовъзбужда МОСФЕТА, можеш да свържеш съпротивление примерно 1 кОм между + и кабелчето за команда напред. Така, съпротивлението ще държи входа запушен.
Тъй като усилването на този транзистор е огромно, дори малък потенциал на входа му /от кофти схема на крайното стъпало на приемника например/ може да го отпуши. А като загрее, това става още по-лесно. Дори от лепилният слой на лепенка, която си лепнал отгоре върху него през крачетата. Ако изолираш- изолирай отделно краче по краче, без да има връзка с лепенки между тях. И сложи онова съпротивление за да си сигурен /1 кОм е примерно.. може и 2 и 10.../.

Иван

joro75
03-02-2007, 01:03 AM
какво ще рече оригинален софтоер на ПИК12Ц***
защото аз като ги купя са празни

NGD
04-02-2007, 10:29 PM
Здравейте
Каня се да ви стана кандидат колега. Моля дайте *.hex и информация за чипа за риверсивен спид контролер. Смятам да ползвам схемата от rcdisagn.
Благодаря

Иван
04-02-2007, 11:30 PM
Здравейте
Каня се да ви стана кандидат колега. Моля дайте *.hex и информация за чипа за риверсивен спид контролер. Смятам да ползвам схемата от rcdisagn.
Благодаря
На страницата на реверсивния контролер - http://www.rcdesign.ru/articles/electronics/esc_rev, най-долу вляво има файл за даунлоуд esc_rev.zip (http://www.rcdesign.ru/content/download/2772/11106/file/esc_rev.zip). Ta именно в този ЗИП файл има и HEX.

Иван

NGD
20-02-2007, 12:09 AM
Много благодаря колега.