View Full Version : Въпрос, електроника
GabroVeca
26-02-2006, 11:01 AM
Привет
извинявам се ако не е тука мястото за темата но мисля че друга свързана с въпроса ми, няма
та значи искам да попитам - на бъгито ми му е изгоряла електрониката или нещо по платката не работи (ако не и цялата) а моторчетата си бачкат, та въпроса ми е мога ли да взема от друга играчка, понеже волтажите са различни (бъгито ми е конзола за 8х1.5 АА или акумулатор 9.6 (не знам защо е такава разликата) а другите са по малко), та ако сложа от друга количка ще стане ли ?
Благодаря предварително
-----------------------------------
Име? Фамилия?
raptor
26-02-2006, 11:46 AM
на зарядните батерии волтажа е 1.2 V така че 8 батерии дават общо 9.6 V
wish_mastera
08-05-2006, 12:13 AM
Здравейте! И аз да не отварям нова тема ще питам тука. Вчера "играчката" ми влезе в една локва. Подпуши и замириса на изгоряло. На външен вид не се вижда нищо( кондензаторите не са надути ,най вероятно е някой транзистор или интегралата). Като го включа започва да върти бавно назад. От дистанционното реагира наляво и надясно и назад. Напред не върти изобщо. Ето схемата на платката. http://electronics.se-ed.com/magic/pt8a977_8p.pdf
Мойта е без турбо вариянта. Моля ако някой има някаква идея какво е заминало да каже и да ми спести доста главоблъскания :(
kabel
08-05-2006, 12:57 AM
имаш да провериш точно 6 танзистора v2-v7 но първо виж имаш ли управление за тях изводи 10 -11 на интеграла
wish_mastera
08-05-2006, 02:44 PM
Незнам какво стана, но като се върнах от работа изобщо не реагира на никъде. По принцип платката е за 9V, а аз и подадох 7.5V от адаптер, но той на празен ход вади 11.5V. Ако имаш идея сега какъв и е проблема....
boby.m.m
08-05-2006, 04:36 PM
Най-добре занесете схемата в Телевизионен сервиз или в Завод за електроника... По-добре второто, защото ползват електронен микроскоп. Трябва да прегледат елементите и шината. При техник, едва ли ще Ви вземе пари... А за завода не знам. На мен са ми проверявали схеми, не ми взеха нищо, защото имах връзки...
Заводът, в който проверявах - ДЗУ (Дискови Запаметяващи Устройства)... Управителят му на цех електроника ми е познат :) ... Надявам се да съм помогнал поне с малко.
wish_mastera
30-08-2006, 02:30 PM
Здравейте! Моля дайте малко акъл относно една схема на свързване. Преди я бях измислил, ама сега нещо съм си объркал платките в мозъка и нещо не се получава. Значи от захранващо инвертно напрежение +-9v трябва да командвам 2 релета за 9v , които да затварят друга верига с независимо захранване от 13-14v, свързано към краищата на двигателче. Като се обърнат командите съответно да си променя и посоката на въртене.
На прост език искам да захраня двигателчето на количката не със стандартните 9в, а с 13-14 без да тормозя апаратурата.
fantom
30-08-2006, 06:34 PM
Здравейте и от мен.
И на мен от доста време ми трябва нещо подобно. На мен ми трябва да управлявам трифазен двигател ( 380v ). Искам да го командвам от 100-150 метра. Мисля просто да закача две релета, бобините на които са за такова напрежение каквото излиза от приемника.
Интересува ме какво трябва да е и от къде мога да си купя такова дистанционно с приемника.
boby.m.m
30-08-2006, 09:31 PM
На прост език искам да захраня двигателчето на количката не със стандартните 9в, а с 13-14 без да тормозя апаратурата.
Здрасти!
Трябва ти изправител. Иначе може да пренатовариш електрониката, а тя е чувствителна на повишено напрежение. Можеш да потърсиш в Интернет, схемите са много. Ако нямаш време да търсиш, аз ще ти помогна със схемата...
Успех!
ajcinema
31-08-2006, 09:06 AM
Май човекът питаше как да го направи с реле...
chwor
31-08-2006, 05:43 PM
Здравейте! Моля дайте малко акъл относно една схема на свързване. Преди я бях измислил, ама сега нещо съм си объркал платките в мозъка и нещо не се получава. Значи от захранващо инвертно напрежение +-9v трябва да командвам 2 релета за 9v , които да затварят друга верига с независимо захранване от 13-14v, свързано към краищата на двигателче. Като се обърнат командите съответно да си променя и посоката на въртене.
Единия вариант е да се сложи поляризационно реле на сегашното място на двигателя, т.е на изхода на H-Bridge-а(мост от 4 транзистора), което в зависимост от поляритета да включва едни или други контактни групи. Не ме питайте от къде може да се купи, но се намират все още руски.
Другия, втори H-Bridge с по-мощни транзистори да се включи (входа му) на мястото на двигателя и да се захрани(само той) от тези 13-14В. Тогава релета не ти трябват.
http://bulgaria21.com/modelairplane/RelayBridge.jpg
Захранваш бобината на К1 - моторът се върти в едната посока. Захранваш бобината на К2 - моторът се върти в другата посока.
К1 и К2 може да се захранват от друга батерия (например 9V). За батерия за мотора може да използваш такава с подходящо за него напрежение (например 13-14V).
wish_mastera
01-09-2006, 11:09 AM
Точно това е схемата. Мерси много и за положения труд с аутокада:) Жив и здрав:)
vBulletin® v3.6.4, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.